Haberler
18 Ocak 2007Kardiyovasküler Hastalık, Obesite ve Diyabete Global Bakış
“New England Journal of Medicine” dergisinin 18 Ocak 2007 tarihli sayısında yayınlanan 3 yazı, gelişmekte olan ülkelerde kardiyovasküler hastalık, obesite ve diyabete özellikle önem verilmesinin altını çiziyor. Yazılardan ilkinde, AIDS, tüberküloz, sıtma vb. hastalıkların ölümlerin yalnız % 10’una neden olmasına rağmen medyatik olarak daha fazla dikkat çektiği; halbuki kardiyovasküler ölümlerin global oranının % 30’larda olduğuna dikkat çekiliyor. Yazıda, gelişmekte olan ülkelerde yapılan bazı çalışmalarla, çok düşük maliyet ile önemli oranda kardiyovasküler risk azalması sağlandığına dikkat çekiliyor. İkinci yazıda, “polipill” kavramının risk azaltmada rolü olup olmayacağı tartışılıyor. Hindistan’da 2 ilaç firmasının 4 etken madde (ACE inhibitörü, beta bloker, statin ve aspirin) içeren ilaç üretimine başladığını ve yakında klinik çalışmaların başlayacağı belirtiliyor. Son yazıda ise gelişmekte olan ülkelerde son 20 yılda obezite oranının 3 kat arttığı, bunun doğal sonucu olarak da diyabet ve diyabetik böbrek hastalığının hızlı bir atrış gösterdiği belirtiliyor.
Her 3 yazının ortak teması gelişmekte olan ülkelerde giderek artan bu sorunlara uluslararası yardım kuruluşlarının daha fazla önem vermesi olarak özetlenebilir.
Bu yazılara ulaşmak için:
1. Reddy KS. The preventive polypill--much promise, insufficient evidence. N Engl J Med 2007; 356: 212.
2. Anderson GF and Chu E. Expanding priorities--confronting chronic disease in countries with low income. N Engl J Med 2007; 356: 209-211.
3. Hossain P, Kawar B, and El Nahas M. Obesity and diabetes in the developing world--a growing challenge. N Engl J Med 2007; 356: 213-215.